Maart 2011: Het Verkeer

Zonder auto kunnen we best overleven hier in Shanghai. Of moet ik juist schrijven, zonder een eigen auto is de beste manier van overleven hier in Shanghai? Ik heb ooit gelezen dat de kans dat iemand slachtoffer wordt van een auto ongeval 1 op 272 is, maar na een paar dagen in Shanghai weet ik zeker dat voor Shanghai een ander getal geldt.

Het verkeer is bijzonder. Niet voor niets zijn er talloze filmpjes van bizarre auto ongelukken geplaatst op YouTube, vastgelegd door gewone verkeerscamera’s. Even zal je denken, is dit niet in scene opgezet? Nee, als je in Shanghai geweest bent, is dit real life!! In theorie zijn de verkeersregels in Shanghai niet veel anders dan in Nederland, maar de praktijk staat daar volledig los van. Onverstoorbaarheid, stressbestendigheid, een goed reactie vermogen en een zekere onverschilligheid zijn absolute voorwaarden voor een succesvolle verkeersdeelname en vergroten je overlevingskans.

Voetgangers steken overal over. Vooral de oudjes denken dat ze onsterfelijk zijn, handen opsteken om de auto’s halt te roepen op een 4 baanswegen is hier de normaalste gang van zaken. Fietsers, brommers en handkarren (ja handkarren, zo eentje waarbij je je handen gebruikt om de kar voort te trekken) rijden overal, zowel op autowegen als op de stoep in beide richtingen. Voor verkeer dat rechts afslaat, lijken geen regels te gelden, ook al springen de stoplichten voor de voetgangers op groen en je met je kinderwagen oversteekt. Maar zoals wij Nederlanders een goed kuddevolk zijn, is dit ook de gouden regel om te overleven als voetganger in Shanghai. Altijd met de massa mee oversteken, ongeacht of de stoplichten op groen of rood staan. Zorg wel er voor dat je de goede kant van de massa kiest!

Reacties 1

Patricia 17-04-2011 22:15

Hoi Sjef Lishan en Thomas
Geweldig om jullie impressies te lezen en jullie ervaringen als Westerlingen...hoe lang zal het duren voor jullie op dezelfde manier zullen reageren.
Groetjes van uit een Brabants Eindhovuh!!!!!
Patricia Marc en de kids!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer