Maart 2011: Het Boodschappen Doen

Voordat we naar Shanghai verhuisden, dacht ik altijd, lijkt me toch heerlijk, elke dag relax overdag boodschappen doen bij de Albert Heijn als iedereen aan het werk is. Lekker Thomas in het karretje doen, alle fruit en groenten aanwijzen, hem spullen in de kar laten doen, even een koffietje doen met de oudjes van de buurt..Ja, ik weet het. Het klinkt erg burgerlijk, maar als je elke dag na half zes je kind op moet halen van de opvang en daarna snel boodschappen moet doen om vervolgens om half zeven een maaltijd op tafel zien te krijgen wat gezond, verantwoord en gevarieerd is, levert dat soms toch wel wat stress op.  

Dus het moment van “relax” boodschappen doen, lijkt aan te breken. Thomas en ik naar de grote supermarkt tegenover ons apartement en wat blijkt, hij is voorlopig een paar maanden gesloten voor een renovatie....Wat rondgevraagd en een grote supermarkt in de buurt is met de taxi, ongeveer 15 min. In Shanghai heb je heel veel buurt supermarktjes, maar deze hebben geen groenten, fruit , vlees of brood. Voor verse spullen kan je wel bij de wetmarkets terecht, maar geloof me, in het schone Singapore zijn dat al niet mijn favoriete plekken....laten we bij mijn eerste poging “relax boodschappen doen” in Shanghai dat nog maar niet wagen. Op naar de Carrefour met de taxi.

Anderhalf uur later stond ik totaal flabbergast met een krijsend kind weer buiten. Dit was niet mijn definitie van “relax boodschappen doen”!! Ik zocht een grote supermarkt, maar niet een mega store met 500 rijen en 1000 Chinezen die allemaal op hetzelfde tijdstip als ik “relax” wil shoppen! 14:00 ’s middags op een donderdag , moeten ze niet werken?? Ik weet niet eens meer wanneer mijn poging om een lekkere pasta maaltijd voor man en zoonlief gestrand is.

Was dat bij het afstruinen van de 500 rijen om een potje zout te vinden? Of toen ik beleefd vroeg waar ik de pasta kan vinden en een snauw kreeg van een ontiegelijk chagrijnige vrouw en nog steeds niet weet waar ik het moet zoeken, of toen de 50 andere karren tegen de mijne opbotsten omdat zij of ik de verkeerde richting in de rij reed? Of toen alles in het Chinees stond en ik met mijn beste Chinees schrift nog net het onderscheid kan maken tussen suiker en zout? Of toen ik bijna alle ingredienten had voor een mager pasta gerecht dat ik in mijn studententijd niet eens durfde te serveren, en er achterkom dat niemand creme freche kent in de hele Carrefour? Of toen Thomas al in diverse krijs pogingen zijn moeder duidelijk probeerde te maken dat dit niet echt zijn ding was? Of toen ik bijna klaar dacht te zijn en bij de kassa aankwam!!!!! Er waren 20 kassa’s open maar per kassa stond wel een rij van zeker 10 man!! Of toen ik er achterkwam dat voordringen de normaalste zaak van de wereld is hier? In een en dezelfde beweging dat ze naar Thomas zwaaien en lachen, staan ze ineens voor mij in de rij, zonder blikken of blozen.

Is boodschappen doen in Shanghai altijd zo, vroeg ik me af in de taxi rit naar huis?

Reacties 1

Marloes 17-04-2011 21:49

Erg grappig om te lezen! Gelukkig heb je genoeg tijd om straks echt op zijn Chinees boodschappen te gaan doen

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer