Een staaltje Chinese bureaucratie

Roan is al weer 3 maanden en onderstaande is dus al weer enkele maanden gedateerd, maar wil jullie toch niet de ambtelijke klucht onthouden die we in November door moesten om voor Roan een Nederlands paspoort en uiteindelijk ook een Chinees visum te bemachtigen. Een mooi lesje in onzinnig ambtelijk beleid, maar ook in de flexibiliteit waarmee men daar zeker in China mee om weet te springen!

Laat ik bij het begin beginnen:

Na een korte hevige bevalling werd Roan op donderdag 3 november ’s-avonds laat geboren. Volgens de Chinese wetgeving moest Roan nu binnen een maand een visum hebben: dus deadline 3 december!

Nu had Lishan van dichtbij gezien hoe moeizaam de paspoort aanvraag procedure ging voor het zoontje van Yvonne, een vriendin van Lishan hier in Shanghai. Als goed projectmanager had Lishan hier dan ook lering uit getrokken en precies uitgezocht welke stappen we moesten doorlopen om voor Roan een paspoort aan te vragen en vervolgens daar een visum voor te verkrijgen: welke volgorde, bij welke instantie, welke documenten nodig etc.etc. Dus wij kwamen goed beslagen ten ijs! En het zag er toch niet zo ingewikkeld uit?!? Dachten we dan toch....Het bleek dus in de praktijk toch nog niet altijd mee te vallen.

De eerste stap was het laten ‘vertalen’ van de geboorte-akte door een notaris. Nu hadden we op vrijdag 4 november uiteraard niets anders gedaan dan onze nieuwe aanwinst bewonderd, samen met opa & oma Tang, die nog net in Shanghai waren, maar op maandag 7 november zou ik dat varkentje wel eens gaan wassen. Op zondag nog eens heel goed alle gegevens nagekeken en daar hadden we het geboorte-akte van Roan Jie Hui Goorden, waarmee ik op maandag naar de notaris kon! Inleveren bij de notaris ging allemaal heel voorspoedig, bleek zelfs dat de doorlooptijd terug kon van 5 naar 3 dagen door dit gewoon even te vragen.

Drie dagen later, donderdag, gingen we samen de vertalingen ophalen. En hier kwam de eerste kink in de kabel: bleek namelijk dat er op het geboorte-akte stond dat wij als ouders de Zwitserse nationaliteit hadden???? Hadden wij niet gezien, aangezien dat enkel in Chinese karakters op geboorte-akte stond...Dus konden we opnieuw beginnen: we moesten een nieuw geboorte-akte hebben. Bij het ziekenhuis waren ze erg begripvol en hielpen ze ons snel, was tenslotte ook hun fout, aangezien ze zelfs onze paspoorten hadden gehad voor opstellen van certificaat. Wist niet dat het zo makkelijk ging, maar eerste certificaat werd verscheurd en we kregen een nieuwe! Zelfde dag nog een keer naar de notaris en die streken over hun hart en beloofde de volgende dag de vertaling al gereed te hebben.

Ik op vrijdagmiddag (11 november) terug naar de notaris en nu leek de vertaling geheel te kloppen, dus kon ik hiermee naar instantie 2: het Chinese bureau voor buitenlandse zaken. Die zouden in een van de notariele akten een stempel moeten zetten dat ze het eens waren met de vertaling –waarom je dan nog een beedigd notaris nodig hebt vraag je je dan wel af, maar dit terzijde–. Na enig wachten kwam ik aan de beurt en godzijdank leek alles te kloppen. Ook hier bleek de standaard doorloooptijd flink verkort te kunnen worden: van 5 naar 2 werkdagen. Moest er wel 40 yuan (5eur) extra voor betalen, maar dat deed ik graag.

Op dinsdagmiddag (15 november) had ik maar weer vrij genomen om eerst de notariele akte met overheidsstempel op te halen en vervolgens met Roan en Lishan naar het Nederlands consulaat te gaan om een paspoort aan te vragen. Ze moeten Roan wel zien voor ze de procedure in gang zetten. Standaard doorlooptijd 2 weken, dus dan zouden we nog net op tijd zijn visum kunnen aanvragen. In het weekend waren we ook nog naar een fotowinkel geweest om een pasfoto voor Roan te laten fotoshoppen (probeer maar eens een baby te fotograferen met open ogen en 2 oren er op!) en gelukkig bleek de foto te voldoen aan de paspoort maatstaven. Wij blij, want we dachten hiermee de laatste horde overwonnen te hebben......totdat de aardige Chinese dame bij het consultaat moeilijk begon te kijken en haar bazin er bij riep.

En dat was inderdaad geen goed nieuws: wat bleek op het geboorte certificaat stond namelijk 2x Jie Hui: 1x in Chinese karakters en vervolgens tussen haakjes nog eens de vertaling in romeinse letters... Dat was dus niet goed, want volgens de Nederlandse naamwet stonden er dan 5 voornamen: Roan Jie Hui Jie Hui Goorden. Weet niet welke ambtenaar ergens in een achterkamertje op negen hoog in Den Haag dit heeft verzonnen, maar het getuigt in ieder geval niet van veel begrip voor het feit dat men in het buitenland wel eens andere regels en misschien zelfs wel een ander schrift zouden kunnen hebben! Nu viel eer natuurlijk niet te marchanderen met deze wijze wet en wilde we Roan toch niet aan doen dat ie de rest van z’n leven met die 5 namen opgescheept zou zitten. Enige oplossing: terug naar het ziekenhuis voor geboorte-akte no.3!

We waren 12 dagen verder en terug bij af. Zo begonnen we wel echt in tijdnood te raken! Zelfde middag nog terug naar het ziekenhuis, maar hier waren ze deze keer een stuk minder blij met ons. Gelukkig hadden ze Roan’s geboorte nog niet afgemeld bij de staat, anders hadden ze niet zomaar een nieuw certificaat kunnen uitschrijven. Na wat gemor met geboorte-akte no.3 snel nog naar de notaris, net voor vijven. Deze waren gelukkig erg begripvol en we kregen het voor elkaar dat de vertalingen al de volgende middag gereed zouden zijn.

Lishan op woensdag de nieuwe akten opgehaald en afgeleverd bij het Chinese bureau voor buitenlandse zaken om er een officiele stempel in te zetten. Weer 40 yuan extra betaald en dus konden we op vrijdag (18 november) de akten met stempel ophalen en hiermee opnieuw naar het Consulaat. En wonder boven wonder ging nu alles goed: Roan’s paspoort was aangevraagd! En de aardige dame had er ook nog bij gezegd dat het paspoort misschien wel de volgende week al binnen zou komen. (normaal gesproken 2 wk)

Het begon ons nu ineens mee te zitten, want inderdaad, op donderdag 24 november konden we het paspoort gaan afhalen. We hadden nu alles om een visum voor Roan aan te vragen en Philips zou hier bij helpen. Dus op vrijdagochtend ik direct langs het ‘buitenlanderskantoor’ op het werk met alle documenten: paspoorten van Roan en die van ons, pasfoto Roan, mijn chinese werkvergunning.

Helaas! Ze waren even een klein detail vergeten te vermelden, namelijk dat ook de ‘Residence Form’ van zowel Lishan als mij nodig was (soort inschrijving bij de politie waaruit blijkt waar je woont) en die mocht ook niet meer dan 6 maanden oud zijn. Had je dat niet even van tevoren kunnen vermelden toen ik je er naar vroeg voor de geboorte van Roan? Heb je geen standaard checklist? Ik ben toch zeker niet de eerste buitenlander die hier een kind krijgt? Dat flitste allemaal door mijn hoofd (en gedeeltelijk uit mijn mond). Maar ja, regels zijn regels, zeker in China, dus alsnog maar een nieuwe Residence Form bij de politie gaan halen, aangezien die van ons nog uit maart dateerden.

Ze voelden zich wel erg schuldig dus ze zouden wel even uitzoeken bij welk politiebureau dicht bij huis Lishan langs kon voor die Residence Forms. Lishan daar meteen op vrijdag heen, met Roan, door de regen: bleken ze haar ook nog naar een verkeerd bureau gestuurd te hebben! Laat ik zo zeggen dat Lishan dit niet heel erg kon waarderen...na een weekendje afkoelen op maandag alsnog de Residence forms gehaald en ja hoor toen hadden we echt alles:

Op dinsdag 29 november, bijna 4 weken na zijn geboorte en 4 dagen voor de deadline werd de aanvraag voor Roan’s visum ingediend! Roan is eindelijk officieel legaal hier in Shanghai!!!!

Reacties 1

fam.Dijkmans 09-02-2012 19:12

Hoi Sjef LishanThomas Roan

Dit verhaal lijkt op gedoe bij aanvraag verbouwing in gemeente
made . Daar gaat ook maanden overheen voordat alles rond is.
groetjes fam. Dijkmans

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer