April 2011: De Medische Keuring

Niets in China is zo 1,2,3 geregeld, en zeker een verblijfsvergunning niet. Alle buitenlanders die langer dan 1 jaar hier verblijven, moeten een medische keuring ondergaan. Dit om zeker te weten dat je geen besmettelijke ziektes meeneemt. En als je een NL paspoort draagt, heb je ook meteen een stempel: BSE, vogelgriep, Q koorts, mond en klauwzeer, varkenspest.... heb nu al veel zin in de afspraak!

Ik kom aan bij een gebouw waar alle medische keuring plaats vindt. Het gebouw heeft iets sombers en treurigs. Je loopt automatisch met een melancholisch gevoel naar binnen, alsof je je voorbereidt op het ergste. Nadat de formaliteiten gebeurd zijn, word ik naar een gang verwezen, meer wordt er ook niet gezegd, maar met de vinger gewezen, die donkere gang daar moest ik me melden, waar 1 TL buis zelfs flikkert om de spanning op te voeren. Ik loop met lood in mijn schoenen de gang af. En toen begon het........

In nog geen 35 min zijn er 8 onderzoekjes geweest om mijn gezondheid vast te stellen naar de Chinese maatstaven. In kamer 1 ben ik gewogen en gemeten en kreeg ik een stempel, check. In kamer 2 heb ik een oogtest ondergaan. Een Chinese “arts” zat achter een bureau ongeinspireerd met een stok naar wat letters te wijzen. Ik weet niet wat voor oogtest het was, maar het was zo donker dat ik de letters op het bord niet eens goed kon herkennen. Ik kreeg een ijzeren lepel !! om mijn ogen om de beurt af te dekken... en toen kreeg ik weer een stempel. In kamer 3 werd een hartfilmpje gemaakt. Het is niet anders dan op een koude tafel gaan liggen waarna er knijpers om je pols en enkels geplaatst worden en op je borstkas een aantal zuignappen geplakt. Dit alles kan blijkbaar je hartslag meten?? Ik kreeg weer een stempel en op naar kamer 4 waar wat bloed werd afgenomen. Het is trouwens wel elke keer spannend als je de kamer inloopt wat voor test nu weer uitgevoerd gaat worden.

Zo kom ik in kamer 5 waar een echo gemaakt wordt van...tja...kreeg geen uitleg maar ik denk van mijn nieren en longen aangezien ze daar hebben lopen porren zonder enige instructies. Ik kreeg bijna de slappe lach, zeker omdat ze allemaal ook nog eens zo ernstig kijken....maar gelukkig, wederom een stempel. Ik heb de smaak te pakken. Wat in kamer 6 precies uitgevoerd is, weet ik tot op vandaag nog steeds niet. Een “arts” die geen woord zei en ineens een koude stethoscoop tegen mijn bovenlichaam aanhield?? Het maakt me ook niet meer uit, het gaat me nu om de stempel. Nog 2 open vakjes te gaan.

Op naar de volgende kamer, in kamer 7 werd een rontgen foto van me gemaakt en yes, weer een stempel. En vol spanning liep ik naar de laatste kamer..... kamer 8..... een beetje een anti climax....er werd nog slechts mijn bloeddruk opgenomen....Maar het belangrijkste, mijn stempel collectie is compleet, ik mocht me weer aankleden en vertrekken. Zo blij als het jongetje dat net zijn AH voetbal plaatjes boek vol heeft.

In totaal 34 min en 35 sec stond ik weer buiten....zonder enige toelichting....maar begreep later van mijn tolk dat het rapport opgemaakt wordt en over een paar weken opgestuurd zou worden. Voor de duidelijkheid, ik kreeg een “tolk” niet omdat ik de taal niet kende, maar volgens mij omdat de "artsen" in de kamers allemaal niet konden praten (of ik spreek hun “taal” niet) en de "tolk" dit maar tegen me moest vertellen ;-) Zo....dat was weer een ervaring.....en nu afwachten of ik geen enge ziektes meegenomen heb of anders wel opgelopen heb daar ;-) en in Shanghai mag blijven!

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer