April 2011: De afgelopen 4 wk

Om lekker met een cliche van start te gaan, wat is de tijd toch voorbij gevlogen de afgelopen weken. Enerzijds hebben Sjef en ik het gevoel dat we al zo lang hier zitten, alsof we niets anders gewend zijn. We voelen ons ook wel thuis hier, waar we langer nodig voor dachten te hebben in het begin. We genieten van de “extra” tijd die we met elkaar doorbrengen en aan elkaar besteden, en de vele avonturen die we beleven. Maar er zijn ook momenten dat het nog eeuwig lijkt voor het juni is en we weer voor een paar weken terug in Nederland zijn. (ja, jullie lezen het goed, zo lang kunnen we jullie en Nederland niet missen ;-) Dit typeert ook het leventje hier, vol met tegenstrijdigheden.

Een paar van de meest in het oog springende tegenstrijdigheden op een rijtje: In service georienteerde plekken (lees: waar het geld verdiend wordt) is men super vriendelijk, hoffelijk en behulpzaam, maar wanneer ik met de kinderwagen weer de zoveelste trap tegenkom in de stad, doet iedereen alsof ik een standbeeld ben. De kinderen krijgen vanuit thuis en school van jongsafaan heel veel discipline en manieren mee, maar de volwassenen dringen overal voor, halen hun neus op en rochelen overal op straat. Het lijkt wel alsof men alleen galant en hoofelijk is als het ‘moet’, maar dat men in de publieke ruimte zich daar niet moreel toe verplicht voelt...

Het expo thema van 2010 voor Shanghai is “Better city, better life”, waarmee men wil zeggen dat Shanghai een groenere en schonere stad moet gaan worden. Overal in de stad en thuis heb je dan ook gescheiden afval bakken: de recycle en non recycle bakken. Echter let niemand er op als ze iets weg gooien, als ze het uberhaupt al in de afvalbakken gooien. Laatst stond ik verbaasd te kijken hoe men het afval ophaalt: beide bakken worden geleegd in een en dezelfde wagen!

Shanghai is een stad waar alles kan, maar tegelijkertijd zoveel onmogelijk is. Een typisch straatbeeld: in dezelfde straat zie je een oude man een kar vol met karton van wel 3 meter hoog gestapeld voortduwen en nog geen 100 meter van hem vandaan scheurt een rijke Chinees met een Ferrari voorbij. Naast de moderne wolkenkrabbers en compounds staan ook de aftandse sloppenwijken. De contrasten tussen arm en rijk zijnnog nooit zo groot geweest; tekenend voor deze metropool, die zich in razend tempo ontwikkelt.

Maar wat hebben wij dan zoal gedaan in deze metropool de afgelopen vier weken? Het weer is echt prachtig, elke dag volop zon. De dagen dat de zon niet scheen is op een hand te tellen. We doen veel leuke dingen in het weekend, lekker wandelen, de buurt verkennen, lekker relaxen in parken maar ook echt erop uit. We zijn een paar weekenden terug naar de Shanghai Ocean Aquarium geweest. Was erg leuk voor Thomas, maar ook voor ons. Thomas keek zijn ogen uit, allerlei grote vissen in verschillende grootte basins. Zelfs haaien in zo’n onderwater tunnel, die schijnbaar de langste is ter wereld. Typisch weer een Shanghai tegenstrijdigheid: de toer eindigde in een Seafood restaurant waar ze als chef’s recommendation the haaienvinnensoep hadden........

Gisteren hebben we een bus gepakt en zijn we naar een nabij gelegen dorp geweest, een ouderwetse “canal-town”. Volgens Sjef’s referentie: Giethoorn op z’n Chinees. Helaas dachten nog heel veel andere Chinezen dat het ook wel leuk was om met hun gezinnetje te gaan bekijken. Het was dus erg druk met erg smalle straatjes, erg fijn met de kinderwagen. Gelukkig is Sjef groter dan een gemiddeld Chinees en heeft ie vast per ongeluk weer een paar Chinezen geraakt ;-)

Dit was het even weer voor deze keer. We missen enorm de relaxte spontane etentjes en bbq’s met onze vrienden, de Paas brunch met de familie, maar door dit missen weten we weer hoe bijzonder en belangrijk julle allemaal zijn voor ons!!

Laatste foto's

Reacties 3

Niels 26-04-2011 08:53

Hey,

Ik zal jullie even uit een droom helpen. In NL heb je ook gescheiden glas inzameling (wit, groen, bruin) en dat gooien ze vervolgens ook in één bak op de vrachtwagen. Het is dus in NL niet alleen beter! ;-)
Inderdaad jammer van de paasbrunch dit jaar, want hij was op een zeilboot in Lemmer. Bart en Susan zijn op vakantie in Friesland en we zijn met René en Lieke 1,5 dag op bezoek geweest. De foto's zal ik vanavond op internet zetten.
Nog veel plezier uit een zonning NL!

NIels & Maaike

Lishan 26-04-2011 14:31

Ontwaakt uit mijn droom dankzij jou Nelis! Maar dat was gisteren al om half vijf NL tijd, helaas weer geen feestje in Eindhoven dit jaar! Nu maar hopen dat in ieder geval de bluffers/ mazelaars uit A'dam er niet mee vandoor gaan!

Ps: waarempel, de kaas is vandaag weer gearriveerd. Jullie maken mijn mannen heel blij hier, thx!

Mariska 27-04-2011 12:03

Ha Lishan, heb zojuist je verhalen gelezen en ik weet precies hoe je je voelt....heb het ook meegemaakt. Al die tegenstrijdige gevoelens en ervaringen. Alsof je de wereld voor het eerst ziet !
Alleen zo'n vleeskeuring hebben wij niet gehad...gelukkig !
Waarschijnlijk hadden ze ons meteen teruggestuurd, grinnik!
groet
Mariska BB-er

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer